Waarom Deze Corpsballen Beter Zouden Moeten Weten

ROTTERDAM – Nederlandse nieuwste controversie is ontgroening. Om de paar jaar komt er een studentenvereniging in het nieuws vanwege enige wanpraktijken: eerstejaars die teveel alcohol of water drinken, in brand worden gestoken, met hersenletsel in het ziekenhuis worden opgenomen.. je kan het zo gek niet bedenken of het is een keer gedaan tijdens corporale ontgroening.

Studentenverenigingen worden veelal direct of indirect gesubsidieerd door de universiteiten en daarom ook door de belastingbetaler. De Rijksuniversiteit Groningen, waar de studentenvereniging Vindicat nu in het nieuws is gekomen, dreigt met sancties als de verenigingen zich niet gaan gedragen (en ontgroening afschaffen).

De officiële reactie van Vindicat was tot nu toe slap en ongemeend, maar de onofficiële reactie schildert een veel levendiger beeld: het corps is slachtoffer van een heksenjacht. Een politiek correct, zeikerig, sensationeel belust, en afgunstig Nederland kan zich beter druk maken om de echte problemen in deze wereld, zo luidt het woord, en verenigingen zoals Vindicat moeten maar beter met rust laten. Deze heren beseffen niet dat hun corpscultuur een nieuwe veldslag is geworden voor een groter maatschappelijk probleem, en dat hun manier van denken niet meer in deze tijd past. Dan klampen zij zich liever vast aan traditie, omdat ontgroening en het corporale cultuurtje er nu eenmaal ‘bijheurt’.

Studentenverenigingen zijn juist een waardevolle toevoeging aan de Nederlandse cultuur, blijkbaar. Zo waardevol dat ze op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed stonden (voordat de huidige controversie dat op de lange baan heeft gezet). Wat precies de meerwaarde is van het corps moet maar tussen de zinnen door gelezen worden.

Als je graag bij een club wilt horen en het er voor over hebt om een weekend op een bierkratje te zitten, in een huis te wonen waar je alle afwas mag doen en bier mag halen voor je superieuren, moet je dat gerust doen. Eerstejaars zijn nu eenmaal (over het algemeen) volwassen en horen die beslissing zelf te kunnen maken, hoe erg sommigen onder ons geen begrip hebben voor een dergelijk besluit.

Maar waarom er subsidie en een platform gegeven moet worden aan dergelijke verenigingen is mij onduidelijk. Wat is precies de meerwaarde? Wat krijgt de universiteit en bij uitstek de Nederlandse maatschappij terug van dit geld? Sommige leden doen aan vrijwilligerswerk, maar het feit dat hier subsidie tegenover staat doet toch af aan het beeld van de corporale Samaritaan.

Maar dat is een andere discussie. Waar ik eerder problemen mee heb, zijn de ‘hete hertjes’, de zogenaamde Groningse ‘Oprechte Almanak 2016’ waarin een lijst met studentes stonden waar men maar over heen moest (mijn excuses voor dit taalgebruik), en het casuele seksisme wat in veel van deze verenigingen naar voren is gekomen.

Te makkelijk wordt er beweerd dat dit jongensgrollen zijn. Dat men hier wel over heen groeit. Dat je als 19jarige dit gewoon even uit je systeem moet hebben. En er wordt ten zeerste ontkent dat er een subcultuur heerst van stelselmatig alcoholisme, machogedrag en een conceptie van mannelijkheid die gemeten wordt aan de hand van de hoeveelheid vrouwen met wie je seks hebt gehad (en in sommige studentenhuizen heb je tijdens je eerste verovering geen deur in het scharnier zitten overigens). Als jij vrouwelijkheid en schoonheid hebt leren te definiëren aan de hand van een borsten-taille ratio, volle lippen, en een symmetrisch gezicht, je zelfwaarde leert te meten aan de hand van het aantal vrouwen die je in bed weet te praten, en dit regelmatig doet op feestjes waar iedereen apelazarus is, maak je mij niet wijs dat dit maar gewoon een fase is.

En dit gaat niet exclusief over seksisme op universiteiten en tijdens het studentenleven. De corpsbal, zo luidt dit artikel in de NRC, ‘is straks je baas’. Punt is, deze mensen gaan hoogstwaarschijnlijk meer dan een gemiddelde invloed uitoefenen op de Nederlandse cultuur in de komende dertig jaar. De corpsballen van dertig jaar geleden zijn er ook niet uitgegroeid. Hoe tolerant en vrijdenkend wij ons land ook vinden kan er niet gezegd worden dat de rol van het feminisme is uitgespeeld en dat er niets meer te behalen valt als het gaat op de gelijkwaardigheid der seksen. Seksisme in de samenleving; op straat, op de dans- en werkvloer illustreert dat punt.

Deze hoogopgeleide heren zouden beter moeten weten dan hun huidig gedrag reflecteert. Jammerlijk faalt de zogenaamde toekomstige elite in enige vorm van introspectie, en verbergt men zich in een slachtofferrol waar de boze burger als een moraalridder aan zit te rammelen.

 

*foto is van internet en misschien wel maar waarschijnlijk niet gerelateerd aan het artikel.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s